Verden går videre, heter det – og innen fotografi ser vi denne utviklingen meget godt. Vi skal ikke lenger bakover i tid enn på 80-tallet, og det var bare proffesjonelle fotografer som kunne lage bilder. Og før dette var det nesten bare dem som kunne ta bilder også, siden kameraene var manuelle, kostbare og vanskelige å bruke. Men så kom automatikken, og vanlige mennesker kunne ta gode bilder – enkelt. Men fortsatt var det bare fotografene som kunne lage bildene på papir. Noen ivrige «amatører» laget sort/hvitt hjemme, men de fleste måtte levere filmene sine i fotobutikken.

geirangerSå kom den digitale revolusjonen, og Photoshop. Jeg husker godt at min første versjon av dette programmet var versjon 0,8 Beta, og siden har jeg brukt dette nærmest daglig – i stadig nye versjoner. I øyeblikket er det versjon 19.1.6 som befinner seg i PCene mine. Nå var det ikke lenger bare «proffene» som kunne lage bilder, nå kunne hvem som helst gjøre det, og når sant skal sies var det mange kreative mennesker der ute som plutselig kunne begynne å lage riktig spennende ting.

Speilreflekskameraer var tingen og de ble stadig mer «in». Idag ser vi at speilreflekskameraer fortsatt holder stand, men i hovedsak til proffesjonelle fotografer, «Folk flest» benytter idag i stadig større grad mobiltelefonen, som har fått fantastiske kameraer og muligheter. Man skal bare være oppmerksom på begrensningene. Vidvinkel og telelinser er ikke der, for eksempel – og mulighetene er selvsagt mindre. På den annen side er telefonkameraene fantastiske til å lage videoer etc, så de er et godt tilskudd – et flott ekstra kamera.

Bildet her er tatt i fjellene over Geirangerfjorden, som vi kan se i midten av bildet, og vi kan skimte «Ørnestigen» litt ute i fjorden, som er den veien du tar om du skal over til Trollstigen og Åndalsnes. Norge er et fantastisk vakkert land naturmessig sett, og flere burde benytte sjansene de har til å reise litt og se sitt eget land. Av en eller annen grunn er de fleste nordmenn bedre kjent på Gran Canaria enn det de er i Norge, og det er synd. Norge er utrolig vakkert, og det er ikke uten grunn at folk kommer fra andre siden av jorda for å se det landet vårt har å tilby.

Bildet til høyre her er tatt på veien fra Geiranger og over til Trollstigen. Her har vi begynt å klatre oppover i fjellene, og denne idyllen ligger kloss ved veien. Man kan synes og mene mangt og mye om natur – men det skal vel godt gjøres å ikke synes dette er vakkert.

En tur til Vestlandet, langs med Hardangerfjorden og Sognefjorden, med noen turer opp i fjellene og til noen av de spektakulære fossene kan anbefales. Kommunene rundt om har gjort en hel del for å legge til rette for oss, og det er laget nasjonale turistveier. Dette er veier som før i tiden ofte var hovedveier, men som idag får sjåfører til å få gåsehud i enkelte tilfeller.

Tar du veien fra Aurland til Hol, opp gjennom de gamle, trange og bekmørke tunellene, kan jeg garantere deg at du begynner å svette om du møter en større bil inne i en av dem – og det er mange av dem også.

Nye, moderne tuneller er det mange av, de lengste mellom 10 og 23 kilometer lange. Jeg kan trygt anbefale en tur gjennom Folgefonntunellen og ut til Rosendal, for så å kjøre den ytre veien til Utne. Trang, svingete og utrolig vakker. Her er det mye å se, og mye å ta bilder av. Enten du bruker speilreflekskameraer eller mobiltelefonen din. Ta deg en slik tur – du vil aldri angre på det. Har du ikke vært her tidligere, får du en opplevelse for livet. Stalheimskleivene ned mot Gudvangen, for eksempel. Her er det nå bare tillatt å kjøre nedover. I «gamle dager» var det eneste veien til Gudvangen og fergen der – og dengang var veien grusvei – og den er bratt. Svært bratt – og ingen har lyst til å kjøre ut her. Eller miste bremsene. Så kjør i ikke høyere gir enn 2. gir!

Ha en riktig god tur!